meatball ala ikea
Bahan2 meatball
-750g daging cincang
-100g serbuk roti
-1 biji bawang besar – cincang halus
-1 ulas bawang putih – cincang halus
-1 biji telur
-5 sudu besar susu full cream
-Garam dan lada hitam
Cara2 buat meatball
1. Campur semua bahan di atas sampai sebati. Bulatkan jadi bentuk bebola daging. Simpan dalam peti beku 20 minit sebelum masak.
2. Goreng sebentar atas kuali sampai sedikit perang.
3. Dah nampak perang sikit, terus masukkan dalam oven.Masukkan dalam oven selama 30 minit, suhu 180 darjah celcius (oven biasa) atau 160 darjah celcius. (fan force oven).siap
Bahan2 buat sos
-40g mentega
-40g tepung gandum
-2 kiub pati daging
-300ml air
-2 sudu kecil kicap lemak manis
-1 sudu kecil Dijon mustard
-150ml krim masakan/dairy whipping cream
Cara buat sos
1. Cairkan mentega. Masukkan tepung dan kacau untuk 2 minit.
2. Masukkan kiub pati daging, hancurkan.
3. Masukkan 300ml air sambil kacau perlahan untuk elakkan berketul.
4. Masukkan kicap, dijon mustard dan krim. Ini penting untuk dapatkan rasa kuah sama macam kat IKEA. Dijon mustard. Pastikan Dijon ye, bukan mustard kuning biasa tu.
5. Kacau sampai pekat dan tidak berketul.siap
Kalau tak faham boleh rujuk video ni Resepimeatballalaikea
Labels: meatball, Western Food
1 Comments:
❤️
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home