Burger malaysia mesti menjadi
Hai assalamualaikum semua..selamat pagi..hari ni saya nak kongsi resepi burger malaysia yang tengah viral sekarang ni..jom kita buat
Bahan-bahan (Sambal)
- 10 ulas bawang merah kecil
- 2 labu bawang besar belah 4
- 1/2 genggam bilis halus
- 4 ulas bawang putih (kisar semua bawang merah kecil,bawang besar,bilis,dan bawang putih sehingga hancur dan ketepikan)
- 20-30 tangkai cili kering rendam air panas tos dan kisar dgn sedikit air masak dan minyak( bagi biji lada hancur)
- 1 ketul gula melaka
- 1 sudu besar air asam jawa
- garam dan serbuk perasa
- gula pasir
- Minyak masak
👉🏻Cara-cara
Untuk sambal, masukkan minyak masak Lebih
- Tumis bawang besar dan bawang putih kisar tadi sehingga sedikit garing.
- Masukkan cili kisar ,gula pasir sedikit ikut kemanisan korang..1 ketul gula melaka ..masak api perlahan,lagi lama lagi sedap..saya akan masak lebih dari 2 jam ya dah garing tambah air lagi,tambah sikit2 smpai sambal bertukar warna merah gelap dan minyak naik atas sambal baru kaw sedap.
- Tambahkan garam dan serbuk perasa serta sedikit air asam jawa lebih kurang 1 sudu besar..sambal ni saya masak 3 jam.tambah air banyak kali smpai pekat dan sebati baru betul masak.. tak sakit perut makan sebab cili tak mentah.Boleh simpan suhu luar 7-8 hari.
doh burger malaysia kayangan
BAHAN A
- Tepung High Protein - 1kg
- garam sedikit.
- Gula pasir- 150gm
- Susu Tepung - 40gm
- Yis - 10gm
- Bread Improver - 5gm
BAHAN B
- Air Sejuk - 550ml
- Telur - 1biji
BAHAN C
- Marjerin - 100gm
👉🏻Cara-cara
- Masukkan semua bahan A. Pukul speed 1. Kemudian masukkan bahan B perlahan2. Pukul speed 1 bagi bahan2 semua bercampur. Ubah speed 2. Bila doh dah betul2 sebati. Masukkan bahan C. Pukul sampai sebati.
- Bulat kan doh lepas tu tabur2 sikit2 tepung dekat dulang tutup dengan kain atau wraping plastik biar doh rehat selama 30 minit.
- goreng dgn minyak yg banyak dan api sederhana ya
- dah goreng kene tos betul2
*tips nya lagi satu nak burger tu nampak cantik warna sekata masa panas kan minyak masuk kan 3 sudu besar shortening ke dalam minyak panas tu biar larut baru goreng burger korang ok.
*masa nak isi burger ni pastikan sambal jangan ambil bahagian minyak..kalau tak dia meresap dalam burger tu jadi berminyak dan tak sedap nanti.
Selamat mencuba❤️
Labels: burger malaysia, Kuih Tradisional
1 Comments:
tq resepi kakak
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home