Sunday, 8 August 2021

Burger malaysia mesti menjadi





Hai assalamualaikum semua..selamat pagi..hari ni saya nak kongsi resepi burger malaysia yang tengah viral sekarang ni..jom kita buat


Bahan-bahan (Sambal) 


  • 10 ulas bawang merah kecil
  • 2 labu bawang besar belah 4
  • 1/2 genggam bilis halus
  • 4 ulas bawang putih (kisar semua bawang merah kecil,bawang besar,bilis,dan bawang putih sehingga hancur dan ketepikan)
  • 20-30 tangkai cili kering rendam air panas tos dan kisar dgn sedikit air masak dan minyak( bagi biji lada hancur)
  • 1 ketul gula melaka
  • 1 sudu besar air asam jawa
  • garam dan serbuk perasa
  • gula pasir 
  • Minyak masak


👉🏻Cara-cara

Untuk sambal, masukkan minyak masak Lebih

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih kisar tadi sehingga sedikit garing.
  2. Masukkan cili kisar ,gula pasir sedikit ikut kemanisan korang..1 ketul gula melaka ..masak api perlahan,lagi lama lagi sedap..saya akan masak lebih dari 2 jam ya dah garing tambah  air lagi,tambah sikit2 smpai sambal bertukar warna merah gelap dan minyak naik atas sambal baru kaw sedap.
  3. Tambahkan garam dan serbuk perasa serta sedikit air asam jawa lebih kurang 1 sudu besar..sambal ni saya masak 3 jam.tambah air banyak kali smpai pekat dan sebati baru betul masak.. tak sakit perut makan sebab cili tak mentah.Boleh simpan suhu luar 7-8 hari.


doh burger malaysia kayangan


BAHAN A

  • Tepung High Protein - 1kg
  • garam sedikit.
  • Gula pasir- 150gm
  • Susu Tepung - 40gm
  • Yis - 10gm
  • Bread Improver - 5gm


BAHAN B

  • Air Sejuk - 550ml
  • Telur - 1biji


BAHAN C

  • Marjerin - 100gm




Kalau tak faham boleh rujuk video ni ya..Burger malaysia kayangan




👉🏻Cara-cara 

  1. Masukkan semua bahan A. Pukul speed 1. Kemudian masukkan bahan B perlahan2. Pukul speed 1 bagi bahan2 semua bercampur. Ubah speed 2. Bila doh dah betul2 sebati. Masukkan bahan C. Pukul sampai sebati.
  2. Bulat kan doh lepas tu  tabur2 sikit2 tepung dekat dulang tutup dengan  kain atau wraping plastik biar doh rehat selama  30 minit.
  3. goreng dgn minyak yg banyak dan api sederhana ya
  4. dah goreng kene tos betul2 

*tips nya lagi satu nak burger tu nampak cantik warna sekata masa panas kan minyak masuk kan 3 sudu besar shortening ke dalam minyak panas tu biar larut baru goreng burger korang ok.


*masa nak isi burger ni pastikan sambal jangan ambil bahagian minyak..kalau tak dia meresap dalam burger tu jadi berminyak dan tak sedap nanti.


Selamat mencuba❤️

Labels: ,

1 Comments:

At 10 August 2021 at 07:33 , Anonymous Anonymous said...

tq resepi kakak

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home