Wednesday, 18 August 2021

kek coklat forrero rocher



Hai assalamulaikum hari ni saya akan share resepi kek ala2 forrero rocher..kek ni ada 3 step..pertama korang masak kek lepas tu korang sapukan krim lepa dan last sekali baru korang tuang coklat ganache..jom buat


Bahan2 buat kek

bahan A (loyang 8 inci dapat 2 biji ya)

  • 6 biji telur
  • 1 cawan gula halus
  • 1sb ovalate
  • sedikit emolco coklat

Bahan B(diayak kesemuanya)

  • 2 cawan tepung gandum
  • 1sk baking powder,
  • 1/2 sk soda bikarbonat
  • sedikit garam halus
  • 1 cawan serbuk  koko


Bahan C

  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan minyak masak


Cara buat kek


  1. Pertama mix bahan A sampai gebu,lepas tu campurkan bahan A dan Bahan C pukul sebati.
  2. ok matikan mixer dan masuk bahan B  dan kacau sebati.
  3. Kemudian masuk kan 3/4 cawan air panas dan kacau sebati
  4. sapu butter pada loyang dan masuk kan adunan dan  kukus selama 40 minit.tutup permukaan loyang dengan wrapping  plastik ye..Nak bakar boleh tapi kek kurang moist.(sementara tunggu kek masak boleh buat krim lepa kek.
  5. dah sejuk kek belah kepada 3 bahagian.


Krim lepa(untuk sebiji kek)


  • 250g cream cheese 
  • 6 sb susu pekat atau 6 sb gula icing 
  • 2 cawan whipping krim (non dairy)brand vivo
  • 7 sb nutella
  • 1 sb emolco coklat


Cara buat krim lepa


  1. mix krim cheese dan susu pekat sampai sebati dan masukkn whipping cream,pastikan whipping krim sejuk ade ais sikit2 baru cepat gebu..mix smpai dia gebu.
  2. Masukkan nutella dan emolco coklat(emulco coklat fungsi untuk warna cantik)gaul sebati.siap!
  3. Sapukan krim Lepa  pada  kek(bawah sekali Lapisan kek lepastu sapukan krim lepa,lapisan kek dan krim lepa,lapisan kek Dan sapukan krim lepa…sapu atas dan tepi(keliling kek)..lepas tu simpan dalam chiller selama 1 jam.
  4. Boleh buat topping ganache.


Bahan2 buat coklat ganache


  • 300g coklat blok atau coin dark beryls
  • 1 cawan whipping dairy(250g)
  • 2sb butter
  • 1 cawan badam nips


Cara buat coklat ganache


  1. masukkan coklat,whipping dan butter dalam  pengukus atau oven(double boil pon boleh)
  2. dah cair  coklat ambil whisk kacau je dan rehat kan dia sekurang2 nya  smpai dia  jadi  agak pekat sikit,  biarkan di suhu bilik
  3. Badam nips bakar awal2 ya bg sejuk tp pastikan garing ya .
  4. tuang 1 cawan badam nips dalam ganache tadi dan kacau rata.
  5. keluar kan kek dan baru tuang ganache dari tengah2 atas kek.( pastikan ganache tak terlampau  pekat ya)
  6. ok rata kan tepi2 guna spatula dah siap .simpan dalam peti balik 30 minit bagi coklat kukuh...ok setel dah..selamat mencuba❤️❤️❤️

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home