Wednesday, 11 August 2021

Mango loaded cheese in jar



Hai assalaimuaikum hari ni admin nak buat manggo loaded cheese in jar..macam jual kedai kedai bakery tu..sedap kan rasa nya..okay resepi nya dia bawah👇🏻selamat mencuba semua❤️

     


Jem mangga

2 biji isi buah mangga(dipotong dadu)

5 sb gula kastor

3/4 sb jus lemon


Utk crushed bawah

100g biskut merry(diblend)

25g Butter(dicairkan)


Bancuhan gelatin

3 sb gelatin +1/4 cawan air panas(kacau sebati)


Untuk cheese

125 g krim cheese(suhu bilik)brand tatura

25 g gula icing

25ml Susu segar(brand dutch lady full krim)

50ml Whipping krim(dairy)brand anchor

3 sb Jem mangga

2sb gelatin


Untuk whipping krim

100ml whipping krim dairy(pukul sehingga kembang)




👉🏻Cara2 Buat jem mangga

1.masak mangga di atas dapur bersama gula kastor dan jus lemon.masak sehingga mangga hancur dan lembut.


2.kisar sehingga mangga hancur dan masukkan 2 sb gelatin dan kacau sebati..siap dan ketepikan


Cara buat mangga cheese cake


1.pertama buat lapisan bawah,ambil biskut merry patah2 kan dan blend hancur.cairkan majerin dan gaul bersama biskut merry.masukkan dalam bekas dan tekan2 biar padat dan simpan dalam peti seketika.


2.pukul krim cheese sehingga kembang,masukkan gula icing,susu segar,whipping krim,bancuhan gelatin,jem mangga dan pukul sehingga sebati dan kembang siap.dan masukkan dalam piping beg.


3.lepas tu korang pukul whipping krim sampai kembang dan masukkan dalam piping beg.


5.korang keluarkan biskut dalam peti tadi.lepas tu korang pipe whipping krim,potongan buah mangga,whipping krim,1 sb jem mangga,krim cheese,jem mangga dan last sekali hiaskan dengan potongan buah mangga…siap


7.simpan dalam peti semalaman dan siap untuk makan.


*kalau taknak buat jem mangga korang boleh beli yang dah siap di bakery..lepastu korang masukkan bancuhan gelantin..


Jika tak faham boleh rujuk video ni👉🏻Manggo cheese in jar



Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home